Tuning..

Tuning, ha kevés a gyári..


Készítettem egy kis összefoglalót hogy mit, és hogyan lehet tuningolni az NX650-es Dominatoron. Tuningnál sokan elfelejtik, hogy nem csak motorikusan kell elvégezni a fejlesztést, átépítést, hanem a fékeknél, és a futóműnél is. A gyári futómű, és fékberendezés a gyári teljesítményhez lett tervezve, optimalizálva.

A fékek- futómű tuningjáról itt (link) olvashatsz. Ha a fék, és a futómű tuning megtörtént, akkor jöjjön a valódi tuning (finombeállítás).

Egyszerű motor tuningolási módokhoz, nem kell nagy összeg, pár apróság, amivel jobbá-rugalmasabbá tehetjük a motorunk.

ngk-gyertya

 

Első a gyertya:

Érdemes kicserélni a gyári gyertyát (DPR8EA-9) egy platinásra: DPR8EVX-9 vagy Íridiumós-ra, ennek száma: DPR8EIX-9.

A gyertyákat 12000 km-enként cserélni kell! Speciális esetekben (kompresszió növelés) 6000km-enként.


Következzen a légszűrő.

A gyári papírnál sokkal jobban, könnyebben lélegzik a K&N mosható sport betétszűrője, sokan direkt szűrőnek hívják, de ez itt nem fedi a valóságot. Viszont a funkciója ugyan az. Ha kicserélted a szűrőd sportra, ne felejtsd el a karburátort utána kalibrálni, vagy kalibráltatni, magyarul át kell fúvókázni, különben alapjáratod nem lesz stabil, ugrál, leáll, és nem is fog megfelelően üzemelni.

Ha van a motorodon szekunder levegő rendszer, azt leszerelve, +1 lóerőt nyerhetsz. Fontos! A hengernél a két kis króm cső helyét és a légszűrőházon lévő csőcsatlakozást légmentesen le kell zárni.


És akkor nyúljunk bele komolyabban a (zsebünkbe) motorunkba.

Lóerők, nyomaték határok nélkül.


A kipufogó.

Mindenki jól tudja, hogy a legnagyobb fojtást valójában a szívó és kipufogórendszerrel érik el a gyártók, viszont nem szabad ész nélkül lecserélni egy nyitott rendszerre, mert a motorod komolyan károsodhat tőle. (Szelep beégés, dugattyú átégés, megrepedhet a hengerfej..stb) nem akarok senkit riogatni, de csak akkor nyúljon a kipufogóhoz, ha tudja, mit csinál. A kétütemű motoroknál nem jobban, de fontos a 4 ütemnek is a megfelelő kipufogó rendszer. Nem mindegy a leömlő átmérője, hossza, és még a végdob sem csak a hangcsillapítás miatt van ott. A Dominatornak alapból nagyon szép hangja van, egy megfelelően és jól megépített rendszernél még jobban kijön ez a szép hang. Viszont ha hozzá nyúlsz a szívó oldalhoz, illetve a motorblokkhoz, elengedhetetlen a megfelelő kipufogórendszer építése. Sokan, költségcsökkentési okokból, átépítésnél csak 1 dobos rendszert csinálnak, csináltatnak. Ezzel nincs is baj, viszont esztétikailag (szerintem) csúnya lesz. Teljesítmény szempontjából lényegtelen hogy 1 vagy 2 dobos a rendszer, (de 2 dobbal halkabb a nyitás) ha megfelelően van tervezve, kivitelezve. Keresztmetszet számítással és hosszméretezéssel optimalizálható.

Ha csak a kipufogó rendszert cseréled, fontos hogy a karburátort utána kell fúvókázni. Itt fontos megemlíteni, hogy a gyári karburátor komoly átalakítással képes közepesen nyitott rendszerrel üzemelni. Ne felejtsétek el hogy a benzin (is) hűti-keni a dugattyút, szelepeket! Ha a nyitott kipufogó rendszer miatt elszegényedik a keverék, komoly mechanikai sérüléseknek nézhetsz elébe!

Még egy fontos dolog, Csak olyan kipufogódobot, rendszert szerelhetsz fel a motorodra. amiben az „E” betű illetve az engedélyszám benne van, különben sem műszaki vizsgán nem megy át, sem külföldre nem mehetsz a motoroddal. (illetve átmehetsz, csak a rendőr el ne kapjon. Ausztriában pl. vadásznak a rendőrök a nem gyári kipufogós gépekre.)

 

Karburátor cseréje.


A Dominator torok átmérője 43 mm, ennek megfelelően kell karburátort vadászni. A lehetséges alternatívák:  Mikuni TM 40-6,TM42 TM45 ,Keihin 41FCR-MX 41H tipsz.016-697, 016-749 kit,karburátorok. Ha lecseréled a karburátort, akkor viszont a kipufogót is át kell alakítani. Gondoskodni kell megfelelő öblítésről, különben a karburátor nem éri el, a maximális hatásfokát.

tm-40-6

 

 

Hengerfej + vezérműtengely.


A Honda XR650L hengerfeje jó a Dominátorra, átalakítás nélkül feltehető. Az „XR650R” szériásé nem jó!

Vezérműtengelyből több féle használható, ill. szerelhető bele. Pár példa.

Lehetőségek:

Az XL600R vezérműtengelye.

Paraméterei:  (emelés 6mm, fokolás 265 fok) megegyezik a gyárival!

Berakása kicsit macerás, csapágy táv nem egyforma, hézagolni kell!

 • Előnye: könnyebb, mint a gyári, 2 egyforma csapágy van rajta, ami szabvány.

 • emelés módosítható 7.2mm-ig

 • Hátránya: 2 himbát cserélni kell.

1. HRC ,,utcai” Sajna már nem gyártják.

 • Paraméterei: emelés 8,8mm, fokolás 258 fok.

 • Előnye: nyomatékot hoz.

 • hátránya: 0,5-0,8l-rel növeli a fogyasztást gyári karburátorral.

2.  Stage nem utcai (?)


 • Paraméterei: emelés 9,4mm, fokolás 258 fok.

 • Előnye: komolyabb nyomaték+lóerő.

 • Hátránya: Mindent cserélni kell, ami az anyag cserével kapcsolatos: kipufogó rendszer, karburátor, légszűrő!

  Hamar szétüthető vele a blokk.

3. Rennwelle. A brutális.

 • Előnye: 63-65.Lóerő, 74-76.Nm.

 • több előnyről nem beszélhetünk, mert mindent cserélni kell motorikusan e teljesítmény használatához. Dugó 102,5-ös, erősített hajtókar, MT45 karburátor, légszűrő, fokozott hűtés, olaj mennyiség növelése, 38-as könyökök, 52-es kiömlő.

  20.000km alatt megdöglik a motor, de addig az összes 100 lóerős szuperduro lemarad, még a Hayabusa is lemarad 150 km/h-ig.


  Paraméterei: emelés 9,5mm, fokolás 262 fok.

  CSAK IGAZI Megszállottaknak!

  160km/h-nál gázadásra emeli az elejét, erőből megy 210 km/h-t, 43-as hátsó lánckerékkel.

 

 

Dugattyú + hajtókar.

wossner2


Wiseco, Wössner, Prox.


Hajtókar tekintetében XR600 hajtókar módosított alsó csappal. 1mm-rel növeljük a sűrítést erősebb keresztmetszettel.

Csökkentsük a generátor tehetetlen tömegét.


Vezérműlánc

A normál vezérműlánc rendelési száma: SCA 0409 DHA 4-3 lamellás

Létezik egy erősített vezérműlánc a D.I.D.-nél, ennek rendelési száma: SCR 0409 DHA 4-3 lamellás

Tuning szempontjából egy erősítési lehetőség az XL600R vezérlánca kerekekkel együt: SCR 0412 SDH 5-4 lamellás.


Nikasilos henger


Mi az a nikasil, nikkel-szilíciumkarbid bevonat. Nagyon jó siklási tulajdonságokkal rendelkező vékony nikkel ötvözet a henger belső falán.

A könnyűfém öntvényekben kialakított hengerfuratok – a rossz siklási és kopási tulajdonságok miatt – felületkezelés nélkül nem képesek tartósan a hengerrel szemben támasztott követelmények kielégítésére, ezért a futófelületre kopásálló réteget visznek fel. Ilyen pl. a nikkel-szilíciumkarbid (NICASIL) bevonat, amelynek felvitele elektrolízissel történik. A szívós nikkelréteg megfelelő siklási feltételeket, a kemény szilíciumkarbid pedig jó kopásállóságot biztosít. A felvitt réteg kellően porózus a kenőolaj felületi tárolásához.

Előnyei: jó siklási tulajdonságok, kemény, kopásálló, jól bírja a magasabb hő terhelést, mivel galvanikusan viszik fel az alumínium hengerre könnyen elszállítja a keletkezö hőt, és könnyű is.

Hátrányai: drágább a henger, nem fúrható túlméretre.

A hengert a nikasil bevonat felvitele előtt kívánt méret alá munkálják. Majd speciális galvanikus eljárással az alumíniumra felgalvanizáljak a ~0.1-0.2 mm vastag nikkel réteget. Ezután végsőmegmunkálásként egy leheletnyi honolást kap, de csak azért, hogy az olaj megmaradjon a honolás csatornaiban és segítse a kenést. Mivel sokkal jobbak a tulajdonságai az acél hengereknél, így élettartama is hosszabb. Ami viszont gond: Ha már nagyon kopott a henger, akkor a fő kopási helyeken ez a vékony felvitt réteg annyira el tud vékonyodni, hogy átszakad és lepattogzik. Alatta természetesen ott van az alumínium, azonban az alumínium puha, a nikasil viszont kemény. Ilyenkor a dugattyúgyűrű a nikasil réteg átszakadási helyén elkezdi kaparni a felületet és néhány fordulat alatt annyira legyűri a maradék nikkel réteget, hogy a motor egyszerűen megszorul. Vékony hengerfalú versenymotoroknál (léghűtéses kétütemünél) előfordul, hogy a dugattyú kiköszön a bordák közül. :-)


Nikasilozás:


Elég sokféle dolgot olvasni, amit tudok, nálunk senki nem tudja megcsinálni, illetve ha ezt ígéri, akkor az nem lesz jó vagy kiküldi külföldre és ott csináltatja.

3 országban tudnak Nikasil-ozni:


 1. Olaszország. – http://www.omegamotor.hu/ A nicasilozás egy 250-es motorra 145 euró+áfa,(aktuális árfolyamon számolva). Ezt a műveletet Olaszországban végzik, +  oda-vissza szállítás 16.000 Ft + a dugattyú ára.

2.  Németország.  Ez állítólag jó minőség és nem fél évig tart mire visszakapod.. elérhetőség: http://www.mforce.hu

3.  Anglia. Ez is jó minőségű viszont volt, akinek fél év volt mire megjött Angliából a hengere.

Árak kb. 140.000 Ft -160.000 Ft között van, ebben az árban van ahol dugattyút+gyűrűt is kapsz, van, ahol nem tartalmazza az ár a dugattyú +gyűrű szettet. Mindig kérdezz rá, mit kapsz a pénzedért. A széria, gyári dugattyú és gyűrű, nem használható Nikasil-os henger esetén!

Lánc


Ajánlatos mindenféle nagyobb átépítésnél a hajtást is megerősíteni. Javasolt az 525-ös láncra, lánckerékre az áttérés.

Dominatorra a JT kínál fogaskereket 525-ös lánc szetthez.

A rendelési számok: (évjáratonként változik az első lánckerék, mindig kérdezz rá!)

 • Első lánckerék: JTF1306-1308

 • Hátsó lánckerék: JTR300


És nem utolsó sorban, a megfelelő hűtésről gondoskodni kell:


Olajhűtő felszerelése.

olajhuto


Ez azért is fontos, mert tuning esetén fokozottan ki van téve a motor a hő terhelésnek, és ugye a Dominatoron az olaj az egyetlen anyag, ami a hűtést végzi. Utólagos olajhűtő felszerelése több okból is javasolt.

 1. Többlet olaj mennyiség jobban tudja hűteni a motort, és talán később is fárad el, mint a kevesebb olaj.

 2. Az olajhűtő besegít az olaj gyorsabb lehűlésében, ezáltal biztosítva a megfelelő kenést, hűtést. Ugye nem kell mondanom, hogy a felforrt olaj elveszti a viszkozitását, ezáltal a kenését.

A gyári olajcsere periódus 3000 km vagy 1 év. Amennyiben tuningoltad a motorod az olaj minőségére és állagára fokozottan figyelni kell. Az olajszűrőt mindig cseréljünk olajcserénél. Extrém, ill. verseny használatnál nem 3000 km az olaj futásteljesítménye, hanem sokkal rövidebb!

Kuplung.

A kuplungot sem árt megerősiteni. Erősitett (+15%)  rugókat lehet kapni,  6db-os szettben.


Ha valakinek még maradtak kérdései illetve kivitelezőt, alkatrészt keres a hőn áhított tuningra, bátran ajánlom Kanyar kollégát (See & See Motorszerviz). Ö mindenben szívesen áll rendelkezésedre, akár megépítésről, vagy csak tanácsról van szó. Megtalálod az elérhetőségét a tagok alatt, illetve a fórumban is bátran kérdezhetsz.

 

Végszó:

Azt azért mindenki tartsa szem előtt aki tuningolni akar, hogy eleve egy feneketlen kútba kezdi a pénzét dobálni, mivel egyik dolog vonzza a másikat. Mindig lesz egy jobb, gyorsabb, erősebb motor ami legyőz. Maradjunk az ésszerűség határain belül. A gyár egy nagyon megbízható, és jól kihasználható típust alkotott, a tuningot csak saját magad megnyugtatására végezd. Ha kevés a gyári teljesítménye, olcsóbb ésszerűbb az elképzelésednek megfelelő teljesítményű, tudású, másik motort vásárolni, mint egy 650 ccm-es enduró motorból, speed, vagy dragster gépet építeni. Jó alternatíva egy 670-es alap verzió!


Köszönöm figyelmed, Stancy.

Külön köszönet a technikai segítségért Kanyar kollégának.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .