Archívum

Az utólagos xenonért büntetnek

Utólagós XENON és a rendőr

 

Találtam egy cikket ami gondolkodóba ejtett. Közöttünk is van aki xenont használ motorjában, igaz a cikkben az autósokról van szó, de szerintem motorban sem szabályos, így ránk is vonatkozik, vonatkozhat. Azt eddig is tudtam hogy mi a jogszabályban előirt feltétele a xenon használatának, de ilyen precedens értékü razziáról eddig nem hallottam. Ezekszerint még egy indok hogy azokat szekállják akik látni szeretnének.  Tudtommal egyik motorban sincs gyárilag xenon, illetve ha van is, nincs a feltételeknek megfelelöen beépitve. ( motoros automata szintállitás, lámpamosó)   A cikk bövebben: LINK

Posted in Archivum | Leave a comment

új Kresz kivonata

A 2010 januárjától életbe lépő új KRESZ ránk – motorosokra – vonatkozó kivonata.

 

(3) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára kettőnél több forgalmi sáv van útburkolati jelekkel kijelölve, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni. Az ilyen úttesten azonban a második forgalmi sávban – a (2) bekezdésben foglalt rendelkezések megtartásával – bármely gépjárművel szabad közlekedni; a harmadik és további (belső) forgalmi sávokra – a balra bekanyarodás esetét kivéve – ráhajtani csak személygépkocsival és motorkerékpárral szabad.”

(8) Az autóbusz forgalmi sávban

Posted in Archivum | Leave a comment

Új Kresz szabályok

2009. november 25. 18:23

Változik a kresz januártól!

Elfogadta a kormány a KRESZ módosítását, s ezzel több mint hatvan ponton változtatja meg a rendeletet – értesült az MTI szerdán. A közúti közlekedés szabályainak módosítása január 1-jétől lép hatályba.

Az MTI birtokába került dokumentum szerint a változások elsősorban a védtelen közlekedők – a gyalogosok és a kerékpárosok – biztonságát javítja. A közúti közlekedés szabályainak módosítása rögzíti többek közt, hogy a gyalogos átkelőhelyeknél a jelenleginél sokkal körültekintőbben kell közlekedni, és ha szükséges, táblával kell elérni, hogy a zebra felé tartó autósok csak olyan tempóban haladhatjanak, hogy még előtte képesek legyenek megállni.

Posted in Archivum | Leave a comment

Még egy bőr?!

Még egy bőr?!

 

Teljesítményalapú kötelező gépjármű felelősség biztosítás 2011-től.

Jövőre még az autó hengerűrtartalma, viszont 2011-től már a motor teljesítménye alapján kell a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb) fizetni, a bonus-malus besorolás lényege viszont változatlan marad – az ezekről szóló két pénzügyminiszteri rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.

A teljesítmény alapú besorolást az indokolja, hogy egyre kisebb hengerűrtartalommal tudják a motorok ugyanazt a teljesítményt nyújtani, a nagyobb teljesítmény pedig – rendszerint – nagyobb veszéllyel, és így több kárral is jár.

Posted in Archivum | Leave a comment

Hasznos lehet..

Hasznos lehet..

Az objektív felelősség bevezetésével a büntetés (gyorshajtás és egyéb szabálysértések) alóli “kibúvás” lehetősége szinte a nullára csökkent. Van azonban egy lehetőség (ami igazából nem is lehetőség, hanem a “szervek” figyelmetlensége, hanyagsága) mellyel eredménnyel támadhatjuk a bírságot kiszabó határozatot. A vonatkozó jogszabály alapján a közigazgatási bírságot előíró határozatot a cselekmény elkövetését követő 60 napon belül kell meghozni. Tehát arra figyeljetek, hogy a határozatban megjelölt szabálysértés dátuma és a határozat kelte között hány nap telt el. Ha több, mint hatvan, akkor nyugodtan fellebbezzétek meg jogszabálysértésre hivatkozással, a másodfok törölni fogja a bírságot. Hatalmas számban fordul elő, hogy pl. októberi szabálysértés kapcsán hatvan napon belül (pl. decemberben) kelt határozatot február, március hónapban kap meg az “elkövető”. Ez sajnos szabályos, nem támadható, mivel azt nem szabályozták, hogy a meghozott határozatot mennyi idő alatt kell kipostázni.

Posted in Archivum | Leave a comment

Gyorshajtási tételek

Gyorshajtási Tételek 2009. Május .1-től

Bizonyos helyzetekben 300 ezerről 45 ezer forintra csökken a gyorshajtóktól követelt bírság, de a vidéki szabályszegők ügyeit is Budapesten intézik majd.

Eddig a gyorshajtásért járó bírság összegét egyedül a sebességtúllépés százalékos mértéke határozta meg, azaz 150%-os sebességtúllépés esetén a bírság akkor is a lehetséges maximális 300 ezer forint, ha a vezető 20 km/h-s korlátozás mellett 51 km/h-val közlekedett. Az új, május elsején életbe lépő szabályozás már a sebességtúllépés abszolút értéke alapján határozza meg a kiszabásra kerülő bírság összegét. 50 km/h-s sebességkorlátig például 25 km/h-s sebességtúllépésig a legalacsonyabb, 30 ezer forintos bírságtétel érvényes, míg 75 km/h-s sebességtúllépés felett már 300 ezer forintot kell befizetni. A közigazgatási bírság alsó határánál kisebb sebességtúllépés esetén továbbra is szabálysértési eljárás keretében szabhat ki pénzbüntetést a rendőrség.

Posted in Archivum | Leave a comment

Touratech Katalógus

Megjelent a Touratech 2009-es katalógusa.

Akit érdekelnek a Touratech által forgalmazott termékek. Letölthetö az új, 2009-es PDF katalógus. Továbbá, az oldalon található a 2008-as is.

Jó nézelödést.


Posted in Archivum | Leave a comment