Az oldal átépítés alatt

under_construction

Készül a Dominator Klub új honlapja.

Mivel a régi oldal technikailag már volt tartható állapotban ezért kénytelen voltam ezt meglépni.
Teszteljétek, használjátok, ha valamilyen hibát találtok, kérem küldjetek egy üzenetet a Kapcsolat menüpont alatt, a hiba leírásával. Szerepeljen benne, hogy windows vagy linux, és a böngésző típusa amivel a hibát észlelitek, valamint a hiba pontos helye, és mikéntje. Folyamatosan javítom az általam észlelt hibákat. Ha “Az oldal nem elérhető” üzenetet kapod, akkor éppen szerkesztem, kérlek látogass vissza később. A tartalom folyamatos feltöltés alatt. Még sok a helyen a régi tartalom elérhető formázás nélkül (úgyhogy egy kicsit keszekusza jelenleg).

Zsola Dominatorjának átépítése


Zsola Dominatorjának átépítése


Metamorfózis


A történet ott kezdődött ,hogy a barátom élménybeszámolói és a kirándulásain készült fotói nagyon megtetszettek. A Bihari – hegységet járta egy Suzuki DR 650 nyergében, nekem ekkor egy Honda VFR 750 F –em volt. Rövid kiruccanást tettem a VFR-rel is, de hamar kiderült , ha Erdélyből látni is szeretnék valamit , KELL EGY ENDURO is! Akkor még fogalmam sem volt arról , hogy milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie,vagy egyáltalán hogyan-mire fogom használni , csak azt tudtam : Honda és kell a gomb ( önindítós, a szar térdem miatt) , így ez lett belőle…
zsola dom 01…aztán jöttünk, mentünk, láttunk, szerettem a vasat de mégsem volt az igazi . „Hála” az előző gondos olasz tulajnak , a gép hamar megadta magát , kihullott a szelepfészek a hengerfejből . A fórumnak köszönhetően Kanyar mesterre bíztam a felújítást és elkövettem azt a hibát , hogy kipróbáltam az ő átalakított gépét…na ezt nem kellett volna ? ?
Ugyanaz a típus és mégis két különböző motor…ez kell nekem … ha lúd , hát legyen kövér alapon elindult az anyagbeszerzés ( bontók, ebay).
Azt , azért máris megemlíteném , hogy egy alkatrész módosítása is hozhatja magával más és akár több alkatrész szükségszerű cseréjét . Ami ugye többlet költséggel jár és aki átalakításba kezd ,ezt ne hagyja figyelmen kívül .

A motor fel lett fúrva 670 ccm-re , a hengerfej cserélve bontóból.

A módosítások :

Karburátor Mikuni TM 40 , Légszűrő K&N
Karburátor Mikuni TM 40Légszűrő K&N
Kipufogó rendszer cserélve nyitottra, Honda Xl600 leömlő 2in1 , a dobot Kanyar készítette
zsola dom 04zsola dom 05
A jobb hűtés érdekében olajhűtő lett felszerelve a kürt helyére
zsola dom 06zsola dom 07
A megnövelt teljesítmény ( kb. 50-52 LE) , azonnal kuplung cserét igényelt erősítettre .

Futómű elől 02’ KTM ECX 450 WP fordított teleszkóp , hátul Honda Africa Twin rugóstag Brembo fékkel , a kerék és a villatengelyt Kanyar készítette
zsola dom 08zsola dom 09
zsola dom 10zsola dom 11
zsola dom 12A rugóstagot nem volt egyszerű beszerelni , épp befért. Terheletlen állapotban szinte beleér a himbába és még így sem emelt eleget , jó lenne még vagy 2 cm . Az első teló pedig túl jól sikerült , a villaszárakat teljesen be kellett ejtenem a villabefogóban. Szerintem így nincs olyan fordulékony mint az eredeti futóművel , de ezt gázzal lehet kompenzálni ? És ezzel végeztünk is a hátrányokkal ! Nem koppan fel ,nem riszál , nem akarja kirázni a kezedből a kormányt , ahol eddig az életedért küzdöttél most simán mehetsz. Többet jelent motorozhatóságban , mint a motorerő. Szerencsére abban sincs hiány , jóval több tud … mint én .Nyomatékos , már nagyon alacsony fordulatszámtól (2000) is tol , anélkül hogy megtorpanna . Ez jelentősen megnöveli a kezelhetőségét, ami sárban (esetleg hóban) nagyon jól jön , legfeljebb a meghajtólánc csattog 3000 -ig. Terepen 14-50 lánckerék áttétellel élveztem a legjobban . Nem tudok egy kerekezni , de szinte képtelenség kigyorsításkor az elejét a földön tartani ? ! Vegyes túra használatnál 14-48 szerencsésebb, de 48 alatt már nem igazán off-road. Aszfalton én úgy 100 km/h –ás kanyarokig tartom jónak, a fölött inkább valami más kellene. De addig és a szűk visszafordítókban jobb , mint egy sportmotor. Imádom a kanyarvadászatot , de Erdélybe inkább megyek akármilyen olcsó( de nem agyonkopott ) cross gumival, így az aszfaltról írtak inkább csak tájékoztató jellegűek.
Ez a típus nem is erről szól. Nem üzemórás, ami nem jelenti azt , hogy nem igényel karbantartás csak nincs kihegyezve mint a versenygépek. A vizet csak a patakban forralja … egy hibalehetőséggel kevesebb .Egyszerű konstrukciójú ,viszonylag kis rezsijű ,megfizethető , megbízható és sokoldalú TÚRAENDURO . Amivel lehet „durvább” és szebb helyeken járni , de mókázni is jó. Többnapos túrákon csomagszállító kamion , akár két személlyel is és a szállásra érve ismét játékszer .Persze , ésszerű keretek közt , mert a súlya miatt hard enduro soha nem lesz , ha az a vágyad akkor más motor kell . A gyári verzió sem rossz , de nem hagyott bennem mély nyomokat . Viszont, az átalakított változat amire én használom , szinte tökéletesen megfelel . A különbség Ég és a Föld ! Sokkal kezelhetőbb és van erőtartalék is , ha a szükség úgy hozza. Az erdélyi kirándulások alatt világossá vált számomra a szépség mulandó. A külcsín mit sem számít , a FUNKCIÓ a fontos , lehetőleg minél olcsóbban megoldva. Igaz , léteznek olyan modellek amik , ezekkel a jellemzőkkel rendelkeznek alapból , sőt szebbek és jobbak is …de nem is olcsók , ráadásul egy motor sem tud megfelelni önmagában minden igénynek . A hozzáértők sem véletlenül illetnek endurokat : hard , soft ,túra stb. jelzőkkel. Az átalakítás az ezek közt lévő felhasználhatósági határokat tolja szét egy kicsit , de mindenre nem adhat megoldást .

Szerintem az eddig leírt átalakítások az alapjai annak ,hogy egy élvezhetőbb, jobb Dominatort kapj . A többi szükségszerű átépítést az ízlés, a képzelet, a bontók kínálata és legfőképp a pénztárca szabja meg .

Nálam így formálódott : A kormányütközőt levettem párszor , mire beköszörültem
zsola dom 13zsola dom 14
célszerű masszívra alkotni a kürt hátraszorult
zsola dom 15zsola dom 16
Ktm vastagfalú kormányt kapott .Yamaha XT 600 fejidom , nem tetszett mert túl nagynak találtam, de elnéztem neki ,mert olcsón vettem. Később praktikussá vált , mert a vezetékeket nem akartam csonkítani ( a visszaalakíthatóság miatt) , így volt hely a kábeleknek , és a CDI-nek. Az indexek domi hátsók , ez volt itthon +ba
zsola dom 17zsola dom 18
KOSO DB-01R kilométerórát kapott .
zsola dom 19zsola dom 20
A fényszóró fényerejével igazából semmi gond , de a hosszú rugóútnak és a motor dinamikának köszönhetően , igen képlékeny a fényáradat. Hirtelen gázra az eget is világítja. Kis megszokást igényel
zsola dom 21zsola dom 22
A lepke az eredeti idomról lett formázva
zsola dom 23zsola dom 24

zsola dom 25zsola dom 26
zsola dom 27zsola dom 28
Fogyasztása a kis tuning ellenére, viszonylag normális használat mellett nem nőtt, sőt 4,5 l …akasztva mondjuk már jóval több is lehet, de még sosem mértem…kit érdekel, menjen ha kell.

Végül , szeretném megjegyezni a tapasztalatok a saját véleményeim. Motorozni nem tudok, csak szeretek . Az enduro három éve fertőzött meg és inkább a motoros turisták közé tartozom , mint sem a „rutinos vén rókák„ közé. Ennek fényében vonjatok le következtetéseket , az irományból. Érdemes másokat is meghallgatni … srácok ti következtek ? ’Háború és béke’ ?

Akinek gondja van a gépével , esetleg kérdése van , forduljon bizalommal Kanyar szakihoz !

zsola dom 29

Üdv Zsola

IV. Vértes Dominator Túra. 2009. Szeptember

IV. Dominator Klub Túra.

Vértes.
2009. Szeptember. 5.


Az alábbiakban élmény dús beszámolót olvashattok a 2009. szeptember 5.-én megtartott DOMINATOR találkozóról és túráról, amit kényelmi okokból a Vértesben rendeztünk a Robi barátommal. Mármint nekünk kényelmes volt, hiszen nem kellett több száz kilométert utaznunk azért, hogy részt vegyünk rajta. Cserébe viszont megpróbáltuk jól előkészíteni a túrát és feltérképezni a terepet, hogy egy mindenki számára járható, de izgalmas és terepben gazdag legyen. Mivel nem szívesen szívtuk volna a port egész nap így intéztünk esőt is. Így még izgalmasabbak lettek a terepszakaszok és a kedvenc túraendúróink még hitelesebben néztek ki a túra végére. A Turulnál már csak a hülye nem látta, hogy kik vagyunk és vajon mit csinálhattunk aznap.

III. Pécs-Mecsek Dominator túra. 2009. Április

III. Dominator Klub túra.

2009. Április.18.

Pécs-Mecsek.

Megpróbálok a bár már nem túl friss élmények alapján egy túrabeszámolót írni a Mecseki túráról
A túra kiindulási pontja Paks volt , 10:00 környékén már mindenki megjelent a találkozóhelyként meghirdetett ÖMV kúton !

OMV kúton

A távnak 10motorral vágtunk neki ebből 7 Dominator volt. Az első szakasz egy meglepetés volt, a paksi lakótelepet elhagyva kezdődhetett a homokozás. Laza mély homok várta a sivatagi hajókat, itt mindenki fix kormánycsapágyat szeretett volna, páran belefáradva a kormánnyal való birkózásba lepihentek kicsit a Délibábos Paksi Ürgemezőn, köztük megemlíteném Csoki barátomat (Freewind) aki kapva az alkalmon végre kipróbálta a partizást, kedvesét és motorját egyszerre fektette meg .

Tuning..

Tuning, ha kevés a gyári..


Készítettem egy kis összefoglalót hogy mit, és hogyan lehet tuningolni az NX650-es Dominatoron. Tuningnál sokan elfelejtik, hogy nem csak motorikusan kell elvégezni a fejlesztést, átépítést, hanem a fékeknél, és a futóműnél is. A gyári futómű, és fékberendezés a gyári teljesítményhez lett tervezve, optimalizálva.

A fékek- futómű tuningjáról itt (link) olvashatsz. Ha a fék, és a futómű tuning megtörtént, akkor jöjjön a valódi tuning (finombeállítás).

Egyszerű motor tuningolási módokhoz, nem kell nagy összeg, pár apróság, amivel jobbá-rugalmasabbá tehetjük a motorunk.

ngk-gyertya

 

Supermoto átalakitás

Dominator Supermoto átakítás

Először is nem árt a felniket lecserélni.

3.0 – 3.5 x 17-es első felnire, és  4.00 –  4.25 – 4.5 x 17-esre a hátsó felnit,  de lehet 19″ is az első.  Ízlés, illetve pénztárca válogatja, kinek mi tetszik.

Ezután következik az első fék cseréje. A tárcsa, beszerezhető a pl. a Goldfren-től (Ø320 mm) a tárcsa ára kb. 45.000 Ft.(Lásd a fék, fékbetét című írásom), ezután következik az adapter legyártása, amire a féktuskó felszerelhető.  Ha valakinek kevés a gyári munkahenger, akkor azt is lecserélheti 4 dugattyús munkahengerre, valamint nem árt a fékcsövet is lecserélni, fémhálós fékcsőre. A fém fékcső ára kb. 12.000Ft.

Dominator fék, fékbetét, adatok

Dominator fék, fékbetét, adatok
 
 
 

A Dominatoron 3 féle fékrendszerrel találkozhatunk.

 

Az első verzió, az 1988-1994-ig gyártott. Ezen Japán Nissin rendszert találunk, elől 2 dugattyús úszóházas féknyereggel 1.db Ø256 mm-es hűtött tárcsával., hátul, szintén Nissin 1.dugattyús, úszóházas féknyereggel, 1.db Ø 220 mm-es hűtött tárcsával. Az Amerikai piacra szánt verzióknál (csak 1988ban) a hátsó fék Ø200 mm-es mechanikus Dobfék. 1989-től már ott is tárcsafékkel kapható a Dominator.

 

1995-től az olaszok már Brembo fékekkel szállítják a Dominator modelljeit, 1997-től módosítják a Brembo fékrendszer, de csak a munkahengereket, ezért ezekbe a modellekbe más típusú betétek kellenek, mint a régebbi verzióba. A tárcsák mérete megegyezik a régebbi típusokkal.

Az utólagos xenonért büntetnek

Utólagós XENON és a rendőr

 

Találtam egy cikket ami gondolkodóba ejtett. Közöttünk is van aki xenont használ motorjában, igaz a cikkben az autósokról van szó, de szerintem motorban sem szabályos, így ránk is vonatkozik, vonatkozhat. Azt eddig is tudtam hogy mi a jogszabályban előirt feltétele a xenon használatának, de ilyen precedens értékü razziáról eddig nem hallottam. Ezekszerint még egy indok hogy azokat szekállják akik látni szeretnének.  Tudtommal egyik motorban sincs gyárilag xenon, illetve ha van is, nincs a feltételeknek megfelelöen beépitve. ( motoros automata szintállitás, lámpamosó)   A cikk bövebben: LINK

A neve elárul mindent

Nx 650 Dominator 1990 (650)

Dominátor: a neve elárul mindent

 

Szöveges ítélet

Nagyon szeretem ezt a motort, csak az a hátránya hogy nehéz, de minden motornak van valami hátránya. Amikor elmentem motort venni egy olyan motort akartam ami önindítós,berugós, nagyköbcentis hosszúéletü, megbízható enduró, ja és nem utolsósorban honda mert az nem mindegy. Földesúton használom és meg vagyok vele elégedve. Neked is ajánlom,mert aszfaltra is és földútra is használható. 170kiló a motor ,ez az egy meggondolandó dolog ha ilyet akarsz venni.

Hibalista

  • nincs vele eddig még semmi gond,egy kicsivel nagyobb a szelephang.

Értékelése:10