Hasznos lehet..

Hasznos lehet..

Az objektív felelősség bevezetésével a büntetés (gyorshajtás és egyéb szabálysértések) alóli “kibúvás” lehetősége szinte a nullára csökkent. Van azonban egy lehetőség (ami igazából nem is lehetőség, hanem a “szervek” figyelmetlensége, hanyagsága) mellyel eredménnyel támadhatjuk a bírságot kiszabó határozatot. A vonatkozó jogszabály alapján a közigazgatási bírságot előíró határozatot a cselekmény elkövetését követő 60 napon belül kell meghozni. Tehát arra figyeljetek, hogy a határozatban megjelölt szabálysértés dátuma és a határozat kelte között hány nap telt el. Ha több, mint hatvan, akkor nyugodtan fellebbezzétek meg jogszabálysértésre hivatkozással, a másodfok törölni fogja a bírságot. Hatalmas számban fordul elő, hogy pl. októberi szabálysértés kapcsán hatvan napon belül (pl. decemberben) kelt határozatot február, március hónapban kap meg az “elkövető”. Ez sajnos szabályos, nem támadható, mivel azt nem szabályozták, hogy a meghozott határozatot mennyi idő alatt kell kipostázni.

TEHÁT A LÉNYEG:

A CSELEKMÉNY ELKÖVETÉSÉNEK A NAPJA ÉS HATÁROZAT MEGHOZATALA KÖZÖTT NEM TELHET EL TÖBB, MINT 60 NAP !

Fontos még az is, hogy ha magánszemély üzembentartót adatközlésre hívnak fel, vagyis megkérdezik tőle, hogy ki vezette a járművet a szabálysértés elkövetésekor, akkor célszerű nagyot hallgatni…. Ha bejelented a személyt, akkor a bírság mellé büntető pont is jár… Ilyen esetben előfordulhat a büntetőpont+szabálysértési bírság+közigazgatási bírság hármasa. Egyébként az adatközlésre nem nagyon hívnak fel (kivéve céges autóknál), mivel a közigazgatási bírság objektíven (vétkességre tekintet nélkül) kiszabható, és hát a nagy szegénységben szükségük van a pénzre …. (állítólag a bevezetése óta 5 milliárd folyt be).

Forrás: motorozz.hu / gorbe


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .