I. Bakonyi Túra 2008. Szeptember.

2008.09.14.

Bakonyi Túra.

Lezajlott az első Dominatoros túra. A cél, Bakony és környéke feltérképezése volt. 200 km-t mentünk a környező falukon, városokon keresztül, úgy, hogy az összes érdekességet, látnivalót megnézzük.

Veszprémben volt a találkozó, délelőtt 9.30-ra meghirdetve. kb. 10 óráig befutott minden jelentkező. Pár perc motor mustra, beszélgetés után, útra kelt a kis csapatunk, ami állt 5 Dominatorból, és egy tagunk barátja jóvoltából, egy Apriliából.


Első úti célunk a cseszneki vár volt. 10-15 perc motorozás után már a vár aljában parkoltunk. Felsétáltunk, megvettük a jegyeinket és már is a XIII. században épült vár romjai között sétálhattunk. Aki még nem járt itt, egy jó kirándulási célpont. A vár falairól csodálatos panoráma nyílik a környező hegyek, völgyekre. A vár és környéke megtekintése után, meglátogathatja a zirci arborétumot is.

 Cseszneki várból kipillantva.

 

A vár meglátogatása után, elindultunk vissza Zirc felé, át Akli-n, Pénzesgyőr felé. Elfordultunk Hárskút felé, majd folytattuk utunk Lókútra. Lókút-on megálltunk, megtekintettük a kálváriát, és a Római katolikus templomot.

Kis pihenőnk után, indultunk vissza Hárskút felé, majd Herend érintésével, Nagyvázsony-ig meg sem álltunk. Itt stílusosan a Kinizsi vár oldalában parkoltunk le, majd kis tanakodás után, úgy döntött kis csapatunk, kihagyjuk a vár megtekintését, inkább beülünk egy ebéd erejéig a vár mellett található étterembe.

Nagyvázsonyi vár

 

Itt jóízűen, szakácsunk által lemeózott minőségben elfogyasztottuk ebédünk, majd felkerekedtünk Vöröstó felé. Vöröstó-nál megálltunk a kálvária domb mellett, és a közeli dombok hívogató szavára, offroad-zni kezdtünk. Igaz, csak pár percig tartott, de ez is megvolt felkiáltással visszatértünk az aszfalt csíkra.

Utunk folytattuk Barnag – Tótvázsony felé, majd Nemesvámost elérve, újból megszakítjuk túránk. Itt a Római kori villa megtekintése volt a cél. Leparkoltunk majd besétáltunk a múzeumhoz. Ez a múzeum egy majdnem teljes egészében fenn maradt, illetve korhűen helyreállított római villa gazdaság épületei, kialakítása látható. Közép Európában egyedülállóan mutatja be a római építészetet. Megcsodálhatjuk a Római padlófűtést, a kiállítás tárlatában megmaradt mozaikok, falfestmény részletek, edények, és sírkövek várják az ide látogatót.

 Római kori Villa

Ezután indultunk a Balaton északi partjára, Csopak, Balatonfüred érintésével elmotoroztunk Tihanyba. Az apátság alatt leparkoltunk és felsétáltunk. Fényképeszkedés, kis séta után, beültünk egy fagyizóba. Ki fagyit, ki kávét fogyasztott. Itt döbbentünk rá hogy esteledik. Így indultunk visszafelé.

 Tihanyi Apátság

Tihany – Csopak – Alsóörs – Balatonalmádi- Szentkirályszabadja útvonalon, elértük Veszprém-t. Itt elbúcsúztunk és indult mindenki hazafele.

 

Ez a túránk kicsit kulturálisra sikeredett, de sebaj, ilyen is kell. A legközelebbi más stílusú lesz. Köszönjük Halunak, hogy megszervezte, levezényelte nekünk. Mindenki nevében elmondhatom, hogy jól éreztem magam, jót gurultunk. Várom a folytatást.

 

Stancy.

 

Itt látható a túra útvonala

A Túrán készült képek megtekinthetök itt.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .